Hazırlık sürecindeki son sınavına çıkacak olan takımımız özel bir geceyle sezona ve taraftarına merhaba diyecek. 2018 EuroCup finalinde karşılaştığımız Rus temsilcisi Lokomotiv Kuban 23 Eylül Pazartesi günü saat 20:00’de karşılaşacak olan takımımız, 28 Eylül 2019 günü Arel Üniversitesi Büyükçekmece Basketbol ile oynayacağı maçla resmi olarak sezonunu açmış olacak.

Daçka efsanelerinden Yalçın Granit’in de anılacağı bu anlamlı geceden elde edilen bütün gelirler, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’na bağışlanacak. Karşılaşmaya bilet almak için:

http://www.biletix.com/etkinlik/YDAAB/TURKIYE/tr

Karşılaşma kulübümüzün resmi Youtube hesabından naklen yayınlanacak:

https://www.youtube.com/channel/UChMSDFalEwc0hP2bpa–y_A

Efsanelere Saygı Gecesi: 105 yıllık tarihi boyunca bir çok efsanevi sporcunun ve spor insanının yuvası haline gelen kulübümüz, bu efsanelerinin Daçka ailesinin bir parçası olmalarıyla gurur duymaktadır. Yalçın Granit, Erdoğan Karabelen, Mehmet Baturalp, Nedret Uyguç, Çaça Metin, Şevket Taşlıca ve daha nice spor efsanelerinin taşıdığı değerleri gelecek nesillere aktarmaya kararlı olan kulübümüz, efsanelerini her sezon hatırlayarak onların bize kattıklarını yaşatmayı amaçlamaktadır.

Bu gece özelinde ise Yalçın Granit’in Daçka’mıza ve Türk sporuna kattığı değerler hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen taraftarlarımız aşağıdaki kısa özgeçmişini okuyabilirler:

1932 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve liseyi Darüşşafaka Lisesi‘nde okudu. Burada basketbola başladı ve okulda basketbolun yaygınlaşmasına öncülük ettikten sonra 1949 yılında liseden mezun oldu. Darüşşafaka basketbol şubesinin üç kurucusundan biri oldu. 17 yaşındayken Ali Sami Yen‘in teklifini kabul edip Galatasaray’ın ilk profesyonel oyuncusu oldu. Aynı yıl içinde Napoli’deki Aldo Mairano Kupası’ndaki İtalya maçında ilk kez ay-yıldızlı formayı giydi.

A millî takım formasını 68 kez giyen Yalçın Granit, erken bir yaşta basketbolu bırakma kararı almasına rağmen bu millî maçların 16 tanesine kaptan olarak çıktı. 1951’de Paris, 1955’te Budapeşte ve 1957’de Sofya’da düzenlenen Avrupa şampiyonalarında A millî takımın en skorer oyuncusu oldu.1955 Avrupa Şampiyonası’nı sayı krallığında üçüncü, basketbol kariyerinin son maçlarına sahne olan 1957 Avrupa Şampiyonası’nı ise sayı krallığında ikincilikle bitirdi. Türk basketbol tarihinin iki değişik Avrupa şampiyonasında sayı krallığı derecesinde yer almış tek basketbolcusudur. Aynı zamanda 1952’de Helsinki’deki Yaz Olimpiyatları’nda oynama hakkı elde eden A milli basketbol takımının da bir üyesiydi. 1954’te İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nün tek mezunu olarak lisans öğrenimini tamamladı.

25 yaşında basketbolu bıraktıktan sonra, koçluk hayatına Darüşşafaka’da başladı. 1959-60 sezonunda Darüşşafaka’ya tarihinin ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazandıran takımın başantrenörüydü. 1960 yazında eğitimle basketbolu birleştiren bir modeli uygulamaya geçirmeyi tasarlayan İTÜ’nün başına geçti ve uzun yıllar şampiyonluklara ambargo koyacak bir takımın temellerini attı. Basketbolu bıraktığı gibi A millî basketbol takımı tarihinin ilk asistan koçu olmaya layık görülen Yalçın Granit, 1961’in Şubat ayında ay-yıldızlıların başantrenörlüğüne terfi etti. 1962’de İstanbul’da oynanan Balkan Şampiyonası’nda finalde Yugoslavya’ya kaybedip ikinci olan, bir yıl sonra uzun bir hasreti dindirip Wroclaw’da Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı elde eden A millî takımların başında o vardı. 1963-64 sezonunda Galatasaray’a bu kez koç olarak geri döndü ve sarı-kırmızılı ekiple bir Türkiye şampiyonluğu daha kazandı. 1962’de Balkanların En İyi Antrenörü seçildi, Almanya ve İsviçre millî takımlarını çalıştırmak için teklifler aldı. 1971’de Şakir Eczacıbaşı’nın teklifini kabul edip basketbol şubesini kurmaya çalışan Eczacıbaşı’nın başına geçti. Mahalli kümede devraldığı takımı 1974 baharında en üst lige taşıdı ve birinci ligdeki ilk sezonun ardından görevini Aydan Siyavuş’a devretti.

1984-85 ve 1985-86 sezonlarında şampiyon olarak 16 yıllık bir şampiyonluk hasretini bitiren ve yeniden “Yenilmez Armada” olarak anılmaya başlayan Galatasaray takımlarında Basketbol Şube Sorumlusu olarak görev yaptı. Doksanlı yıllarda Turgay Demirel’in başkanlığındaki federasyonların yönetim kurulunda yer aldı ve millî takım genel koordinatörlüğü görevini üstlendi. 2002’de kapanmak üzere olan Galatasaray basketbol şubesini özerk hale getirerek kulüpten ayırdı ve şube başkanlığını üstlendi. Galatasaray o sezonu üçüncülükle bitirdi ve yarı final oynama başarısı gösterdi.

1960 yılında, 28 yaşındayken Türkiye Spor Gazetesi’nde başladığı spor yazarlığı kariyerini 60 seneye yakın bir süre Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde sürdürdü. 1970’te Basketbol Tekniği adında Türkiye’nin ilk ücretsiz basketbol dergisini yayımladı. İlk sayısı 1991’de yayımlanan Fast Break dergisinin kurucu yazarları arasındaydı. Ülkenin çeşitli yerlerinde bedava basketbol okulları açtı, yüzlerce seminer verdi. Sponsorlar bularak basketbol sahaları inşa edilmesini sağladı.

Halen gününün tamamına yakınını basketbolla iç içe geçirmektedir. Türkiye’nin en büyük basketbol kütüphanesine de sahip olan Yalçın Granit, köşe yazılarına çeşitli internet mecralarında devam etmektedir. Yaşamı 2016 yılında Can Yayınları tarafından “Adanmak: Bir Hayalin Peşinde Yalçın Granit ve Türk Basketbolunun Hikâyesi” ismiyle kitaplaştırılmıştır.