Maç günü ve maç saati hızla yaklaşıyor… Bir maç başlamadan birkaç saat önce veya birkaç dakika önce, oyuncular ve antrenörler zamanlarını nasıl geçiriyor? Darüşşafaka Tefken İstanbul Baş Antrenörü Ahmet Çakı, tüm ayrıntıları anlatıyor:

”Bir maç için son hazırlıklarımız maçtan 3 saat önce, kahve molası verdiğimiz sırada son maç öncesi toplantımızla başlıyor. Rakibimizin en yeni maçlarından bazı videolarını izliyoruz, her bir rakip oyuncunun özel yetenekleri hakkında konuşuyoruz ve onları nasıl savunacağımızı konuşuyoruz. Rakip oyunculara ve taktiksel savunma stratejilerimize vurgu yapıyoruz. Bir gün önce ise, hücumdaki yaklaşımımıza karar verdiğimiz ve rakibin nasıl savunduğunu incelediğimiz farklı bir toplantı yapıyoruz, fakat maç günü sadece savunma planlarımız hakkında konuşuyoruz.

Genellikle maçtan bir buçuk saat önce spor salonunda oluyoruz ve otelden arenaya giden otobüs yolculuğunda ise oyuncuları istediklerini yapmaları için serbest bırakıyorum. Oyun hakkında yeterince konuşmuş oluyoruz zaten, gerek takım toplantıları, gerekse bireysel toplantılar olsun, o yüzden otobüs yolculuğumda oyuncularla konuşmam. Dinlenmek, müzik dinlemek veya maç için iyi hissetmek için ihtiyaç duydukları her şeyi yapmaları için zamanlarının olması önemlidir.

Aynı şekilde her oyuncunun, arenaya vardıktan sonraki ilk birkaç dakika içinde kendi rutinleri vardır, bu yüzden bu süre boyunca da bu rutinlere müdahale etmem. Her zaman iki soyunma odası vardır: biri oyuncular için, diğeri antrenörler için, ve antrenör odasına asistanlarımla giderim, böylece oyun için planladığımız en önemli şeyler hakkında son kez konuşabiliriz. Oyuncular kendi işlerini yapabilirler – müzik dinleyebilir, sahaya gidebilir ve şut atabilir, belki biraz meyve yiyebilir, kendilerine teypletebilirler.

Maç saatinden yaklaşık 40 dakika önce fitness koçu ile ısınmalarımıza başlarız. Oyuncuları altı kişilik iki gruba ayırırız. Gruplardan biri sahada toplu olarak, atış ve top sürme, diğer grup ise saha kenarında açma germe egzersizleri ve zıplama yapar. Oyuncuları iki gruba ayırarak, daha fazla bireysel ilgi gösterebiliriz ve herkesin topa yeterince dokunma şansı olduğundan emin oluruz. Birkaç dakika sonra grupları değiştiririz. Ayrıca, eğer bir sakatlığı varsa ve kaslarını korumak için özel germe egzersizleri yapması gerekiyorsa, bireysel bir oyuncuya daha fazla dikkat etmemiz gerekebilir.

Maçtan 25 dakika önce, oyuncular 5-6 dakika süren son konuşma için soyunma odasına geri dönerler. Bu son toplantı taktikleri çok fazla kapsamaz çünkü daha önceki toplantılarımızda zaten her şeyi tartışmış oluruz. Oyunculara çok fazla bilgi vermek istemezsiniz, rakipler hakkında her şeyi hatırlamaları imkansızdır. Her takım 40 ya da 50 set oynar, bu yüzden hepsini konuşamazsınız. Bunun yerine, genel kavramlardan, nasıl hücum yapmamız gerektiğinden, savunmaktan ve ne yapmak istediğimizden bahsediyoruz. Bu maça özel hazırladığımız hücum ya da savunmaya özel konuları varsa oyuncuları hatırlatırım ve bir de motive edici birkaç cümle kurarım. Ama çok fazla değil, bunu her zaman yapmak istemezsiniz çünkü her oyuncunun her maç için kendi kendini de yeterince motive edebileceği bir ortam yaratmayı tercih ediyoruz. Bir sezonda 60 maçınız olduğunda, oyunculara her hafta aynı şeyi söylemeye devam edemezsiniz, bu yüzden motivasyon biraz da kişisel olmalı. Amacımız oyuncuların zihinsel, fiziki ve taktiksel olarak hazır olmalarını sağlamaktır, fakat bunların oyuncuların kendisinden de gelmesi gerekir. Ardından maçtan 20 dakika önce sahaya döneriz, düzenli ısınma – turnike, orta mesafe, üç sayı atışı. Bu sırada artık hazırlıklar tamamlanmış olur. Son olarak maç başlamadan önce benchte son kez toplanırız, ilk iki hücumda oynayacağımız setlerini hatırlatmak, ya da belki ilk beşimize özel bir iki oyuncuya bir şeyler çizeriz. Ve hepsi bu; oyun zamanı!”

Kaynak: http://www.euroleague.net/news/blogs/2018-2019/coaches-corner/i/98opbwswe9cep4ck/pre-game-preparation-the-motivation-has-to-be-personal